Uitspraak in de zaak Themis
Vandaag heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao vier verdachten veroordeeld wegens deelname aan de criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS).
De vier maakten vanaf 2015 deel uit van de organisatie, die zich bezig hield met drugshandel, geweldsdelicten, waaronder (poging tot) moord, en het witwassen van criminele winsten. Het bewijs tegen de verdachten bestaat voor een belangrijk deel uit zogeheten PGP (Pretty Good Privacy) gesprekken, die in Nederlandse opsporingsonderzoeken bij de providers van PGP diensten in het buitenland in beslag genomen zijn. Het gerecht heeft beslist dat de inbeslagname van deze PGP gesprekken rechtmatig was, en gebruikt deze als bewijs tegen de verdachten.
Het Gerecht heeft de 42-jarige R.L. veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar voor zijn deelname aan de organisatie, het uitlokken van een moordaanslag op het Franse deel van St. Maarten en het vervoeren van twee partijen van in totaal 200 kilo cocaïne vanuit het Caribisch gebied naar Frankrijk. L. is vrijgesproken van het uitlokken van de liquidatie van een andere persoon, omdat zijn aandeel niet in verband kan worden gebracht met de uiteindelijke aanslag. Daarom legt het Gerecht een lagere straf op dan de tweeëntwintig jaar die door de officier van justitie was geëist. Het bij L. aangetroffen geldbedrag wordt verbeurd verklaard.
De 50-jarige C.L. kreeg acht jaar opgelegd vanwege zijn rol als financiële man van de organisatie. Hij beheerde de opbrengsten van de drugshandel en kocht daarmee onder meer onroerend goed op Curaçao. Ook was hij betrokken bij drugshandel. Er zijn in de loop der jaren vele miljoenen door zijn handen gegaan. Zijn woning, een auto, sieraden en geld worden verbeurd verklaard. De officier van justitie heeft tegen hem ook nog een vordering tot ontneming aangekondigd. Deze zal op een later moment worden behandeld.
De 37-jarige S.P. is voor haar deelname aan de organisatie veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Zij heeft de afpersing van een zakenman uitgelokt. Ook was zij betrokken bij drugshandel. Daarnaast was zij betrokken bij de betaling van de schutters van een geslaagde moordaanslag op het Nederlandse deel van St. Maarten, op een persoon die er door de organisatie van werd verdacht betrokken te zijn bij de moord op de vriendin van een van haar leiders. Van de uitlokking van die moordaanslag zelf wordt P. vrijgesproken, omdat niet kan worden bewezen dat zij vooraf wist dat die moordaanslag zou plaatsvinden. Ook haar straf is daarom lager dan de veertien jaar die door de officier van justitie was geëist.
De 35-jarige A.E. kreeg eenentwintig maanden voor zijn deelname aan de organisatie en witwassen. Hij bracht geld rond om te voorzien in het levensonderhoud van gevangengenomen leden van de organisatie en familieleden en vrienden. Het bij hem aangetroffen geldbedrag wordt verbeurdverklaard. De veroordeelde was in de loop van het proces in vrijheid gesteld. Gelet op de hoogte van zijn straf hoeft hij niet terug naar de gevangenis. De andere drie veroordeelden blijven gedetineerd in afwachting van eventueel hoger beroep.
30 November 2018
Schorsing Inspecteur-generaal bij Inspectie voor de Volksgezondheid wordt niet uitgesteld
Willemstad - Op 19 november 2018 heeft de Regering de Inspecteur-generaal bij de Inspectie voor de Volksgezondheid voor een maand geschorst. De Inspecteur-generaal heeft het Gerecht in Ambtenarenzaken verzocht om deze beslissing uit te stellen.
Naar het oordeel van het Gerecht in Ambtenarenzaken heeft de Regering in redelijkheid de Inspecteur-generaal kunnen schorsen nu er een vertrouwensbreuk is ontstaan tussen hem en de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur. Het belang van de Inspecteur-generaal bij voortzetting van zijn werkzaamheden prevaleert niet boven het algemeen belang dat met zijn schorsing is gediend. Vooralsnog kan niet worden geoordeeld dat de beslissing om de Inspecteur-generaal te schorsen in strijd met het recht is genomen. Dit is slechts een voorlopig oordeel van het Gerecht dat vooruitloopt op een nog in te dienen bodemzaak.
Lees hier de beslissing bij voorraad
19 November 2018
President Hof van Justitie nodigt jonge professionals uit op voorlichtingsbijeenkomst van Stichting WeConnect in Den Haag
Willemstad / Den Haag – President van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, Eunice Saleh, nodigt jonge professionals uit op een voorlichtingsbijeenkomst van de Stichting WeConnect die op donderdag 29 november bij de Raad van State in Den Haag plaatsvindt. De bijeenkomst is gericht op (jonge) professionals afkomstig uit de eilanden die interesse hebben in een carrière als rechter, griffier of gerechtssecretaris op Aruba, Bonaire, Curaçao of Sint Maarten.
Het programma is van 16:00 tot 18:30 uur. Thom de Graaf, vice-president van de Raad van State, zal het programma openen. President Saleh volgt met informatie over het Hof. Daarna deelt Paul Comenencia de ervaringen van de Staatsraad voor Curaçao met medewerkers en stagiaires van het Hof. Rechter in opleiding (rio) Maite de Haseth zal ook aanwezig zijn om te vertellen over haar ervaringen. Uiteraard is er ruimte voor vragen en netwerken.
Interesse? Meld je aan!
De bijeenkomst is gratis en vindt plaats bij de Raad van State aan de Kneuterdijk 22 in Den Haag. In verband met de beperkte plaatsen is aanmelding verplicht. Aanmelden kan tot 22 november via info@stichtingweconnect.nl.
Wilhelminaplein 4, Willemstad, Curacao
Algemeen telefoonnr: + (5999) 463 4111