Uitspraak in de zaak Themis
Vandaag heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao vier verdachten veroordeeld wegens deelname aan de criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS).
De vier maakten vanaf 2015 deel uit van de organisatie, die zich bezig hield met drugshandel, geweldsdelicten, waaronder (poging tot) moord, en het witwassen van criminele winsten. Het bewijs tegen de verdachten bestaat voor een belangrijk deel uit zogeheten PGP (Pretty Good Privacy) gesprekken, die in Nederlandse opsporingsonderzoeken bij de providers van PGP diensten in het buitenland in beslag genomen zijn. Het gerecht heeft beslist dat de inbeslagname van deze PGP gesprekken rechtmatig was, en gebruikt deze als bewijs tegen de verdachten.
Het Gerecht heeft de 42-jarige R.L. veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar voor zijn deelname aan de organisatie, het uitlokken van een moordaanslag op het Franse deel van St. Maarten en het vervoeren van twee partijen van in totaal 200 kilo cocaïne vanuit het Caribisch gebied naar Frankrijk. L. is vrijgesproken van het uitlokken van de liquidatie van een andere persoon, omdat zijn aandeel niet in verband kan worden gebracht met de uiteindelijke aanslag. Daarom legt het Gerecht een lagere straf op dan de tweeëntwintig jaar die door de officier van justitie was geëist. Het bij L. aangetroffen geldbedrag wordt verbeurd verklaard.
De 50-jarige C.L. kreeg acht jaar opgelegd vanwege zijn rol als financiële man van de organisatie. Hij beheerde de opbrengsten van de drugshandel en kocht daarmee onder meer onroerend goed op Curaçao. Ook was hij betrokken bij drugshandel. Er zijn in de loop der jaren vele miljoenen door zijn handen gegaan. Zijn woning, een auto, sieraden en geld worden verbeurd verklaard. De officier van justitie heeft tegen hem ook nog een vordering tot ontneming aangekondigd. Deze zal op een later moment worden behandeld.
De 37-jarige S.P. is voor haar deelname aan de organisatie veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Zij heeft de afpersing van een zakenman uitgelokt. Ook was zij betrokken bij drugshandel. Daarnaast was zij betrokken bij de betaling van de schutters van een geslaagde moordaanslag op het Nederlandse deel van St. Maarten, op een persoon die er door de organisatie van werd verdacht betrokken te zijn bij de moord op de vriendin van een van haar leiders. Van de uitlokking van die moordaanslag zelf wordt P. vrijgesproken, omdat niet kan worden bewezen dat zij vooraf wist dat die moordaanslag zou plaatsvinden. Ook haar straf is daarom lager dan de veertien jaar die door de officier van justitie was geëist.
De 35-jarige A.E. kreeg eenentwintig maanden voor zijn deelname aan de organisatie en witwassen. Hij bracht geld rond om te voorzien in het levensonderhoud van gevangengenomen leden van de organisatie en familieleden en vrienden. Het bij hem aangetroffen geldbedrag wordt verbeurdverklaard. De veroordeelde was in de loop van het proces in vrijheid gesteld. Gelet op de hoogte van zijn straf hoeft hij niet terug naar de gevangenis. De andere drie veroordeelden blijven gedetineerd in afwachting van eventueel hoger beroep.
15 November 2019
Hof maakt oriëntatiepunten bij straftoemeting bekend
Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft besloten om zijn reeds bestaande, interne oriëntatiepunten voor straftoemeting in strafzaken te publiceren.
In de wet staat per delict wat voor straf de rechter maximaal kan opleggen voor een bepaald strafbaar feit. Daarbij moet de rechter rekening houden met de persoon van de verdachte, met de mate waarin de gedraging aan de verdachte is te verwijten, met de ernst van het feit en met de omstandigheden waaronder het feit is gepleegd.
De oriëntatiepunten zien op een aantal veel voorkomende delicten en geven een strafmaat aan waarop de rechter zich kan oriënteren bij de oplegging van de straf. Zij zijn gebaseerd op de straftoemeting voor de meest voorkomende verschijningsvormen van strafbare feiten die in de afgelopen jaren in eerste aanleg en in hoger beroep is gehanteerd in Aruba, Curaçao, Sint Maarten, en op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Met de oriëntatiepunten wordt beoogd de rechtszekerheid te versterken. De rechtspraak moet immers tot op zekere hoogte voorspelbaar zijn. Oriëntatiepunten kunnen dat doel dienen: zij kunnen een objectieve richting geven aan de gedachtevorming van de rechter en door de publicatie wordt die gedachtevorming voor de verdachte, maar ook voor het openbaar ministerie en het publiek, inzichtelijker gemaakt. Dat zorgt niet alleen voor meer rechtseenheid, maar komt ook ten goede aan de rechtszekerheid.
Oriëntatiepunten bieden de rechter een handvat en de mogelijkheid om bij de straftoemeting te wijzen op de landelijke praktijk. De rechter is niet gebonden aan de oriëntatiepunten. De rechter zal in individuele gevallen aan de hand van de concrete feiten en/of omstandigheden een passende straf of combinatie van straffen bepalen en opleggen.
De oriëntatiepunten zijn tot stand gekomen na een inventarisatie van de bestaande praktijk van de straftoemeting en na een evaluatie daarvan door de rechters in de Gerechten in eerste aanleg en het Hof.
De oriëntatiepunten zijn gepubliceerd op de website van het Hof: www.gemhofvanjustitie.org/OP.
14 November 2019
Politicus T.H. vrijgesproken van omkoping statenlid
Philipsburg – Donderdag 14 november heeft het Gerecht in eerste aanleg in Sint Maarten de politicus T.H. en zijn medeverdachte S. vrijgesproken van omkoping van het statenlid Laville in 2012-2013. Het Gerecht acht niet bewezen dat H. en S. Laville geld hebben geboden of betaald om zijn zetel in de Staten op te geven en zijn steun in te trekken aan de regeringscoalitie Wescot-Williams II. Voor de aangifte van Laville bestaat onvoldoende steunbewijs.
De enige getuige die ook heeft gezegd dat H. Laville geld zou hebben geboden heeft verklaard dat hij zijn informatie van Laville heeft, dus uit dezelfde bron. De verklaring van V.d.H. levert daarom geen betrouwbaar steunbewijs op voor de aangifte van Laville en ander bewijs ontbreekt.
Wel staat vast dat H., in onderhandelingen om te komen tot een nieuwe regeringscoalitie, aan Laville excuses heeft aangeboden en hem de ministerpost van TEATT in het vooruitzicht heeft gesteld. Het in dergelijke onderhandelingen aanbieden van excuses en het toezeggen van een ministerspost vormt naar het oordeel van het Gerecht echter onderdeel van het legitieme politieke proces in een democratisch land, waar coalities moeten worden gesmeed om tot werkbare meerderheden te komen. Van omkoping is daarom geen sprake.
Lees de vonnissen hier:
Wilhelminaplein 4, Willemstad, Curacao
Algemeen telefoonnr: + (5999) 463 4111