Uitspraak in de zaak Themis
Vandaag heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao vier verdachten veroordeeld wegens deelname aan de criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS).
De vier maakten vanaf 2015 deel uit van de organisatie, die zich bezig hield met drugshandel, geweldsdelicten, waaronder (poging tot) moord, en het witwassen van criminele winsten. Het bewijs tegen de verdachten bestaat voor een belangrijk deel uit zogeheten PGP (Pretty Good Privacy) gesprekken, die in Nederlandse opsporingsonderzoeken bij de providers van PGP diensten in het buitenland in beslag genomen zijn. Het gerecht heeft beslist dat de inbeslagname van deze PGP gesprekken rechtmatig was, en gebruikt deze als bewijs tegen de verdachten.
Het Gerecht heeft de 42-jarige R.L. veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar voor zijn deelname aan de organisatie, het uitlokken van een moordaanslag op het Franse deel van St. Maarten en het vervoeren van twee partijen van in totaal 200 kilo cocaïne vanuit het Caribisch gebied naar Frankrijk. L. is vrijgesproken van het uitlokken van de liquidatie van een andere persoon, omdat zijn aandeel niet in verband kan worden gebracht met de uiteindelijke aanslag. Daarom legt het Gerecht een lagere straf op dan de tweeëntwintig jaar die door de officier van justitie was geëist. Het bij L. aangetroffen geldbedrag wordt verbeurd verklaard.
De 50-jarige C.L. kreeg acht jaar opgelegd vanwege zijn rol als financiële man van de organisatie. Hij beheerde de opbrengsten van de drugshandel en kocht daarmee onder meer onroerend goed op Curaçao. Ook was hij betrokken bij drugshandel. Er zijn in de loop der jaren vele miljoenen door zijn handen gegaan. Zijn woning, een auto, sieraden en geld worden verbeurd verklaard. De officier van justitie heeft tegen hem ook nog een vordering tot ontneming aangekondigd. Deze zal op een later moment worden behandeld.
De 37-jarige S.P. is voor haar deelname aan de organisatie veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Zij heeft de afpersing van een zakenman uitgelokt. Ook was zij betrokken bij drugshandel. Daarnaast was zij betrokken bij de betaling van de schutters van een geslaagde moordaanslag op het Nederlandse deel van St. Maarten, op een persoon die er door de organisatie van werd verdacht betrokken te zijn bij de moord op de vriendin van een van haar leiders. Van de uitlokking van die moordaanslag zelf wordt P. vrijgesproken, omdat niet kan worden bewezen dat zij vooraf wist dat die moordaanslag zou plaatsvinden. Ook haar straf is daarom lager dan de veertien jaar die door de officier van justitie was geëist.
De 35-jarige A.E. kreeg eenentwintig maanden voor zijn deelname aan de organisatie en witwassen. Hij bracht geld rond om te voorzien in het levensonderhoud van gevangengenomen leden van de organisatie en familieleden en vrienden. Het bij hem aangetroffen geldbedrag wordt verbeurdverklaard. De veroordeelde was in de loop van het proces in vrijheid gesteld. Gelet op de hoogte van zijn straf hoeft hij niet terug naar de gevangenis. De andere drie veroordeelden blijven gedetineerd in afwachting van eventueel hoger beroep.
18 January 2022
De rechtspraak in Bonaire blijft gewaarborgd
Mr. Joost A. van Voorthuizen, die sinds augustus 2020 als rechter bij het Gerecht in Eerste Aanleg van Bonaire werkte, heeft met ingang van 17 januari 2022 zijn werkzaamheden in Bonaire beëindigd en voortgezet in Aruba.
Tot het moment dat een definitieve opvolger voor hem in Bonaire is benoemd, zullen wekelijks en vervolgens maandelijks in poolvorm rechters van de andere locaties van het Gemeenschappelijk Hof of rechter-plaatsvervangers uit Nederland worden ingezet, zowel voor de civiele rechtspraktijk als voor het rechtercommissariaat strafrecht.
De rechtspraak in Bonaire blijft dus in volle omvang gewaarborgd.
13 January 2022
Mr. Maroeska W. Scholte vicepresident van het Hof
Mr. Maroeska W. Scholte, lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, is in december 2021 door de Hofvergadering bij meerderheid gekozen en aanbevolen om de vacante functie van vicepresident te vervullen. Met de vervulling van de functie maakt zij deel uit van het bestuur van het Hof en zal zij de vestigingen Curacao en Bonaire in haar portefeuille hebben. In afwachting van haar officiële benoeming tot vicepresident per Koninklijk Besluit, is mr. Scholte met ingang van 1 januari 2022 door het bestuur alvast aangewezen als waarnemend vicepresident. Mr. Maroeska W. Scholte volgt Mr. Mauritsz de Kort op.
Wilhelminaplein 4, Willemstad, Curacao
Algemeen telefoonnr: + (5999) 463 4111