Uitspraak in de zaak Themis

Vandaag heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao vier verdachten veroordeeld wegens deelname aan de criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS).

De vier maakten vanaf 2015 deel uit van de organisatie, die zich bezig hield met drugshandel, geweldsdelicten, waaronder (poging tot) moord, en het witwassen van criminele winsten. Het bewijs tegen de verdachten bestaat voor een belangrijk deel uit zogeheten PGP (Pretty Good Privacy) gesprekken, die in Nederlandse opsporingsonderzoeken bij de providers van PGP diensten in het buitenland in beslag genomen zijn. Het gerecht heeft beslist dat de inbeslagname van deze PGP gesprekken rechtmatig was, en gebruikt deze als bewijs tegen de verdachten.

Het Gerecht heeft de 42-jarige R.L. veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar voor zijn deelname aan de organisatie, het uitlokken van een moordaanslag op het Franse deel van St. Maarten en het vervoeren van twee partijen van in totaal 200 kilo cocaïne vanuit het Caribisch gebied naar Frankrijk. L. is vrijgesproken van het uitlokken van de liquidatie van een andere persoon, omdat zijn aandeel niet in verband kan worden gebracht met de uiteindelijke aanslag. Daarom legt het Gerecht een lagere straf op dan de tweeëntwintig jaar die door de officier van justitie was geëist. Het bij L. aangetroffen geldbedrag wordt verbeurd verklaard.

De 50-jarige C.L. kreeg acht jaar opgelegd vanwege zijn rol als financiële man van de organisatie. Hij beheerde de opbrengsten van de drugshandel en kocht daarmee onder meer onroerend goed op Curaçao. Ook was hij betrokken bij drugshandel. Er zijn in de loop der jaren vele miljoenen door zijn handen gegaan. Zijn woning, een auto, sieraden en geld worden verbeurd verklaard. De officier van justitie heeft tegen hem ook nog een vordering tot ontneming aangekondigd. Deze zal op een later moment worden behandeld.

De 37-jarige S.P. is voor haar deelname aan de organisatie veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Zij heeft de afpersing van een zakenman uitgelokt. Ook was zij betrokken bij drugshandel. Daarnaast was zij betrokken bij de betaling van de schutters van een geslaagde moordaanslag op het Nederlandse deel van St. Maarten, op een persoon die er door de organisatie van werd verdacht betrokken te zijn bij de moord op de vriendin van een van haar leiders. Van de uitlokking van die moordaanslag zelf wordt P. vrijgesproken, omdat niet kan worden bewezen dat zij vooraf wist dat die moordaanslag zou plaatsvinden. Ook haar straf is daarom lager dan de veertien jaar die door de officier van justitie was geëist.

 De 35-jarige A.E. kreeg eenentwintig maanden voor zijn deelname aan de organisatie en witwassen. Hij bracht geld rond om te voorzien in het levensonderhoud van gevangengenomen leden van de organisatie en familieleden en vrienden. Het bij hem aangetroffen geldbedrag wordt verbeurdverklaard. De veroordeelde was in de loop van het proces in vrijheid gesteld. Gelet op de hoogte van zijn straf hoeft hij niet terug naar de gevangenis. De andere drie veroordeelden blijven gedetineerd in afwachting van eventueel hoger beroep.

22 June 2016
Vonnis ‘Baywatch’

Willemstad – Het Gerecht in eerste aanleg heeft vanochtend uitspraak gedaan in de strafzaak ‘Baywatch’. Deze zaak betreft vijf verdachten, onder wie drie personeelsleden van de Kustwacht die zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan de invoer van drugs en wapens, daarbij gebruik makend van vertrouwelijke informatie over de inzet van de vloot van de Kustwacht. De verdachten hebben de volgende straffen opgelegd gekregen: een gevangenisstraf van 80 maanden voor T.N.S.R., 78 maanden voor O.E.S. en 90 maanden voor R.H.A.F. Verder krijgt Z.S.H.D. een gevangenisstraf van 7 jaren opgelegd en W.A.W. moet een gevangenisstraf van 60 maanden uitzitten.

De verdachte T.N.S.R. is verweten de invoer van 20 kg cocaïne en vier vuurwapens op 17/18 augustus 2015, terwijl zij bij het begaan van deze strafbare feiten een bijzondere ambtsplicht als Kustwachtambtenaar schond, het schenden van ambtsgeheim en voorbereidingshandelingen voor de uitvoer van cocaïne. De verdachte wordt voor het laatstgenoemde feit vrijgesproken, omdat het niet wettig en overtuigend is bewezen. Hierbij sluit het Gerecht zich aan bij het oordeel van de officier van justitie en de raadsvrouw van de verdachte. De overige ten laste gelegde feiten worden wel bewezen geacht door het Gerecht. Gevangenisstraf: 80 maanden.

Aan verdachte O.E.S., die ten tijde van de strafbare feiten ook bij de Kustwacht werkzaam was, zijn twee feiten ten laste gelegd, namelijk voorbereidingshandelingen voor invoer van cocaïne op 22/23 september 2015 en het schenden van zijn ambtsgeheim. Beide feiten zijn wettig en overtuigend bewezenverklaard. Dit heeft de verdachte gedaan in zijn functie als kustwachtambtenaar. “De verdachte heeft telkens zijn ambtsgeheim geschonden en voorzag de transporteurs van cruciale informatie bij de voorbereiding. Zo verschafte hij meermalen informatie over de inzet van de vloot van de Kustwacht. Dat het transport uiteindelijk werd afgeblazen en het dus bij voorbereiding is gebleven, is uitsluitend te danken aan het adequate handelen van politie en justitie”, is te lezen in het vonnis. In verband met de erbarmelijke detentieomstandigheden in de politiecellen te Rio Canario waarin de verdachte na zijn aanhouding een week heeft verkeerd, is een strafkorting van twee maanden toegepast. Gevangenisstraf: 78 maanden.

De verdachte R.H.A.F., ook Kustwachtambtenaar ten tijde van de strafbare feiten, werden drie feiten ten laste gelegd, namelijk invoer van 158 kg cocaïne op 27/28 september 2015, invoer van vuurwapens op dezelfde dag, en het meermalen schenden van zijn ambtsgeheim. De rechter acht alle drie feiten wettig en overtuigend bewezen. Gevangenisstraf: 90 maanden.

Z.S.H.D werd naast de invoer van 158 kg cocaïne op 27/28 september 2015 en de invoer van vuurwapens op 17/18 augustus en op 27/28 september 2015 ook nog de invoer van 20 kg cocaïne op 17/18 augustus 2015 en voorbereidingshandelingen voor de invoer van cocaïne op 22/23 september 2015 ten laste gelegd. Het Gerecht acht alle genoemde feiten bewezen. Gevangenisstraf: 7 jaren.

De verdachte W.A.W. is ten laste gelegd dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan de invoer van 20 kg cocaïne en invoer van vuurwapens op 17/18 augustus 2015. Tevens wordt hij verdacht van voorbereidingshandelingen voor
de uitvoer van cocaïne. W.A.W. wordt vrijgesproken van laatstgenoemde feit. De andere twee feiten zijn wel wettig en overtuigend bewezen verklaard. Gevangenisstraf: 60 maanden.

Het Gerecht heeft geoordeeld dat dit ernstige feiten zijn. “Cocaïne vormt een ernstig gevaar voor de volksgezondheid en het gebruik ervan is ook bezwarend voor de samenleving, onder andere vanwege de daarmee gepaard gaande criminaliteit door verslaafden. De illegale handel in vuurwapens is maatschappelijk onaanvaardbaar vanwege de grote dreiging die daarvan uitgaat voor anderen. Dergelijke wapens verdwijnen in het zwarte circuit waardoor controle van overheidswege volstrekt onmogelijk wordt en worden regelmatig gebruikt voor allerlei criminele activiteiten. In de zaken van de drie medewerkers van de Kustwacht heeft het Gerecht voorts overwogen dat het extra schokkend is dat zij zich aan de deze feiten schuldig hebben gemaakt, omdat het juist hun taak was om te waken tegen dit soort misdrijven. Door hun handelen hebben deze verdachten niet alleen zichzelf te schande gemaakt, maar ook de reputatie van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied ernstig beschadigd. Dit wordt hen extra zwaar aangerekend. Het Gerecht oordeelt verder dat de straftoemeting ook een signaal moet inhouden naar de ingezetenen van Curaçao om af te zien van (ondersteunende) activiteiten ten aanzien van de in- en doorvoer van verdovende middelen en in het bijzonder om daarbij gebruik te maken van de diensten van corrupte ambtenaren. Uit de bestraffing moet blijken dat met de misdrijven zoals die in de onderhavige zaken ter beoordeling aan de strafrechter zijn voorgelegd het risico van langdurige vrijheidsbeneming verwezenlijkt wordt, aldus het Gerecht.

De vonnissen:

21 June 2016
Nieuwe openingstijden: Centrale balie vestiging Aruba Hof van Justitie gesloten tussen 12:00 en 13:30 uur

Oranjestad – De centrale balie van het Gerecht in Eerste Aanleg Aruba sluit tussen de middag voor het publiek. De vestiging hanteert nieuwe openingstijden. Alle klanten zijn welkom van 8:00 tot 12:00 en van 13:30 tot 16:00 uur.

Het publiek kan bij de centrale balie terecht voor onder andere het indienen van verzoeken en het ontvangen van beschikkingen en vonnissen. Tevens kan de klant bij de centrale balie terecht voor informatie over de verschillende rechtsgebieden. Het loket is bereikbaar op telefoonnummer 526-5432.

ARCHIEF

Wilhelminaplein 4, Willemstad, Curacao
Algemeen telefoonnr: + (5999) 463 4111

Gemeenschappelijk Hof van Justitie
van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en
van Bonaire, Sint Eustatius en Saba
content©GHJ, design©passaatdesign.com, developed by SPIN