Persberichten

17 November 2017
Vrijspraak Tromp in zaak Saffier

illemstad - Het gerecht in eerste aanleg van Curacao heeft vandaag de heer Tromp (voormalig) president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten vrijgesproken van belastingfraude. Het gerecht heeft weliswaar geoordeeld dat de heer Tromp onjuiste  belastingaangiften heeft gedaan maar tegelijkertijd heeft het gerecht vastgesteld dat de daarvoor vereiste opzet ontbreekt. Het gerecht heeft daarbij betrokken dat er sprake is van een zogenoemd fiscaal pleitbaar standpunt. Dit houdt in dat het van toepassing zijnde fiscale recht voor meerderlei uitleg vatbaar is.

Een vraag die aan de beslissing tot vrijspraak voorafging, was of het openbaar ministerie zijn vervolgingsrecht had verspeeld. Volgens de verdediging is er namelijk sprake van een politiek proces. Naar het oordeel van het gerecht is dat niet aannemelijk geworden.

Het openbaar ministerie had op 26 oktober 2017  een taakstraf/werkstraf van 240 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar en een geldboete van 10 miljoen ANG geëist. Voor het openbaar ministerie staat hoger beroep tegen dit vonnis open en wel binnen 14 dagen na vandaag.

Lees hier het Vonnis

08 November 2017
Negen jaar cel voor Kendy P. voor overval op Budget Marine

Philipsburg - Vandaag heeft het Gerecht in Eerste Aanleg van Sint Maarten de 25-jarige Kendy P. veroordeeld tot negen (9) jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf met aftrek van voorarrest.

Verdachte is eerder dit jaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij een gewapende overval op Budget Marine. Daarvoor zit hij nog vast. 

Kendy P. werd vervolgd voor het plegen van 11 gewapende overvallen op winkels en voor verboden wapenbezit. Het Gerecht heeft hem nu voor 10 overvallen en verboden wapenbezit veroordeeld.

In deze zaak is tussen officier van justitie en de advocaat debat gevoerd over de vraag of er voldoende bewijs tegen verdachte was. De rechter is tot het oordeel gekomen dat het bewijs in 10 van de 11 zaken voldoende is om de aanklacht bewezen te achten. Van één zaak wordt verdachte vrijgesproken.

Er zijn van de overvallen beelden beschikbaar van bewakingscamera’s. Op een daarvan wordt verdachte en op een andere zijn auto door de politie herkend. Verder betreft het bewijs schakelbewijs. Dit wil zeggen dat het bewijs tegen de verdachte mede bestaat uit overeenkomsten in de werkwijze van de daders (modus operandi) in de overvallen.

In deze gevallen ging het om twee daders, waarbij één dader twee vuurwapens vast houdt, een zwartkleurig en een zilverkleurig. Hiermee worden personeel van de winkels en klanten bedreigd. In sommige gevallen zijn slachtoffers ook geslagen met een van de wapens. De andere man neemt vervolgens het geld weg en stopt dit in een grijze of grijs-zwarte rugzak. Een zodanige rugzak is tijdens een huiszoeking ook bij verdachte thuis aangetroffen.

Over de straf voor de 10 overvallen en het verboden wapenbezit die nu zijn bewezen, overweegt de rechter dat de gewapende overvallen door twee personen zijn gepleegd, waarbij herhaalde malen ook is geslagen of het vuurwapen op iemands hoofd is geduwd. Het gaat om een groot aantal overvallen, die met groot gemak en snel achter elkaar zijn gepleegd. Het leek er wel op of de daders boodschappen aan het doen waren. Voor herhaling dient dan ook te worden gevreesd. 

Deze vrees voor herhaling betekent volgens de rechter ook dat de samenleving tegen verdachte moet worden beschermd. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De vrijspraak van  één zaak heeft de strafmaat niet beïnvloed. 

ARCHIEF

Wilhelminaplein 4, Willemstad, Curacao
Algemeen telefoonnr: + (5999) 463 4111

Gemeenschappelijk Hof van Justitie
van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en
van Bonaire, Sint Eustatius en Saba
content©GHJ, design©passaatdesign.com, developed by SPIN