Uitspraak in de zaak Themis

Vandaag heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao vier verdachten veroordeeld wegens deelname aan de criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS).

De vier maakten vanaf 2015 deel uit van de organisatie, die zich bezig hield met drugshandel, geweldsdelicten, waaronder (poging tot) moord, en het witwassen van criminele winsten. Het bewijs tegen de verdachten bestaat voor een belangrijk deel uit zogeheten PGP (Pretty Good Privacy) gesprekken, die in Nederlandse opsporingsonderzoeken bij de providers van PGP diensten in het buitenland in beslag genomen zijn. Het gerecht heeft beslist dat de inbeslagname van deze PGP gesprekken rechtmatig was, en gebruikt deze als bewijs tegen de verdachten.

Het Gerecht heeft de 42-jarige R.L. veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar voor zijn deelname aan de organisatie, het uitlokken van een moordaanslag op het Franse deel van St. Maarten en het vervoeren van twee partijen van in totaal 200 kilo cocaïne vanuit het Caribisch gebied naar Frankrijk. L. is vrijgesproken van het uitlokken van de liquidatie van een andere persoon, omdat zijn aandeel niet in verband kan worden gebracht met de uiteindelijke aanslag. Daarom legt het Gerecht een lagere straf op dan de tweeëntwintig jaar die door de officier van justitie was geëist. Het bij L. aangetroffen geldbedrag wordt verbeurd verklaard.

De 50-jarige C.L. kreeg acht jaar opgelegd vanwege zijn rol als financiële man van de organisatie. Hij beheerde de opbrengsten van de drugshandel en kocht daarmee onder meer onroerend goed op Curaçao. Ook was hij betrokken bij drugshandel. Er zijn in de loop der jaren vele miljoenen door zijn handen gegaan. Zijn woning, een auto, sieraden en geld worden verbeurd verklaard. De officier van justitie heeft tegen hem ook nog een vordering tot ontneming aangekondigd. Deze zal op een later moment worden behandeld.

De 37-jarige S.P. is voor haar deelname aan de organisatie veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Zij heeft de afpersing van een zakenman uitgelokt. Ook was zij betrokken bij drugshandel. Daarnaast was zij betrokken bij de betaling van de schutters van een geslaagde moordaanslag op het Nederlandse deel van St. Maarten, op een persoon die er door de organisatie van werd verdacht betrokken te zijn bij de moord op de vriendin van een van haar leiders. Van de uitlokking van die moordaanslag zelf wordt P. vrijgesproken, omdat niet kan worden bewezen dat zij vooraf wist dat die moordaanslag zou plaatsvinden. Ook haar straf is daarom lager dan de veertien jaar die door de officier van justitie was geëist.

 De 35-jarige A.E. kreeg eenentwintig maanden voor zijn deelname aan de organisatie en witwassen. Hij bracht geld rond om te voorzien in het levensonderhoud van gevangengenomen leden van de organisatie en familieleden en vrienden. Het bij hem aangetroffen geldbedrag wordt verbeurdverklaard. De veroordeelde was in de loop van het proces in vrijheid gesteld. Gelet op de hoogte van zijn straf hoeft hij niet terug naar de gevangenis. De andere drie veroordeelden blijven gedetineerd in afwachting van eventueel hoger beroep.

17 June 2019
Open Dag Gerecht Bonaire 22 juni

Kralendijk – In het kader van het 150 jarig bestaan van het Hof van Justitie opent het Gerecht in Eerste Aanleg op Bonaire in Fort Oranje zaterdag 22 juni 2019 van 10:00 tot 13:00 uur zijn deuren voor een Open Dag.

Activiteiten
Speeddate met het Gerecht: hoe begin ik een zaak?
De bezoeker krijgt die ochtend de kans om op een ‘Speeddate met het Gerecht’ te gaan. Binnen een paar minuten zullen medewerkers van het Gerecht antwoord geven op vragen zoals ‘hoe kan ik een kind adopteren?’, ‘hoe vraag ik een echtscheiding aan?’ en ‘kan ik een zaak tegen een beslissing van de overheid beginnen’?. Kortom de bezoeker kan vragen stellen over wat er nodig is om een zaak te beginnen.

Kaso Pèn Kòrá
De jongeren van de Bonaire Youth Outreach Foundation (BYOF) zullen in een Moot Court (een oefen rechtbank) de Kaso Pèn Kòrá (de zaak Rode Pen) presenteren.  Kaso Pèn Kòrá gaat over een student die thuis een feest geeft, maar daarvoor wel een luidspreker nodig heeft. Hij steelt die van zijn school, maar dat komt hem duur te staan. Nu moet hij zich voor het Gerecht verantwoorden. Mis deze zaak niet! Kaso Pèn Kòrá begint om 11:30 uur. Plekken in de zaal zijn beperkt, dus wees op tijd.

Informatiemarkt
Op het plein van Fort Oranje zullen een aantal justitiële ketenpartners met standjes aanwezig zijn om informatie te geven over hun werkzaamheden en hun relatie met het Gerecht. De bezoeker kan meer horen over de Voogdijraad, Jeugdzorg, JICN, KPCN en het OM.

ARCHIEF

Wilhelminaplein 4, Willemstad, Curacao
Algemeen telefoonnr: + (5999) 463 4111

Gemeenschappelijk Hof van Justitie
van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en
van Bonaire, Sint Eustatius en Saba
content©GHJ, design©passaatdesign.com, developed by SPIN