Uitspraak in de zaak Themis

Vandaag heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao vier verdachten veroordeeld wegens deelname aan de criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS).

De vier maakten vanaf 2015 deel uit van de organisatie, die zich bezig hield met drugshandel, geweldsdelicten, waaronder (poging tot) moord, en het witwassen van criminele winsten. Het bewijs tegen de verdachten bestaat voor een belangrijk deel uit zogeheten PGP (Pretty Good Privacy) gesprekken, die in Nederlandse opsporingsonderzoeken bij de providers van PGP diensten in het buitenland in beslag genomen zijn. Het gerecht heeft beslist dat de inbeslagname van deze PGP gesprekken rechtmatig was, en gebruikt deze als bewijs tegen de verdachten.

Het Gerecht heeft de 42-jarige R.L. veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar voor zijn deelname aan de organisatie, het uitlokken van een moordaanslag op het Franse deel van St. Maarten en het vervoeren van twee partijen van in totaal 200 kilo cocaïne vanuit het Caribisch gebied naar Frankrijk. L. is vrijgesproken van het uitlokken van de liquidatie van een andere persoon, omdat zijn aandeel niet in verband kan worden gebracht met de uiteindelijke aanslag. Daarom legt het Gerecht een lagere straf op dan de tweeëntwintig jaar die door de officier van justitie was geëist. Het bij L. aangetroffen geldbedrag wordt verbeurd verklaard.

De 50-jarige C.L. kreeg acht jaar opgelegd vanwege zijn rol als financiële man van de organisatie. Hij beheerde de opbrengsten van de drugshandel en kocht daarmee onder meer onroerend goed op Curaçao. Ook was hij betrokken bij drugshandel. Er zijn in de loop der jaren vele miljoenen door zijn handen gegaan. Zijn woning, een auto, sieraden en geld worden verbeurd verklaard. De officier van justitie heeft tegen hem ook nog een vordering tot ontneming aangekondigd. Deze zal op een later moment worden behandeld.

De 37-jarige S.P. is voor haar deelname aan de organisatie veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Zij heeft de afpersing van een zakenman uitgelokt. Ook was zij betrokken bij drugshandel. Daarnaast was zij betrokken bij de betaling van de schutters van een geslaagde moordaanslag op het Nederlandse deel van St. Maarten, op een persoon die er door de organisatie van werd verdacht betrokken te zijn bij de moord op de vriendin van een van haar leiders. Van de uitlokking van die moordaanslag zelf wordt P. vrijgesproken, omdat niet kan worden bewezen dat zij vooraf wist dat die moordaanslag zou plaatsvinden. Ook haar straf is daarom lager dan de veertien jaar die door de officier van justitie was geëist.

 De 35-jarige A.E. kreeg eenentwintig maanden voor zijn deelname aan de organisatie en witwassen. Hij bracht geld rond om te voorzien in het levensonderhoud van gevangengenomen leden van de organisatie en familieleden en vrienden. Het bij hem aangetroffen geldbedrag wordt verbeurdverklaard. De veroordeelde was in de loop van het proces in vrijheid gesteld. Gelet op de hoogte van zijn straf hoeft hij niet terug naar de gevangenis. De andere drie veroordeelden blijven gedetineerd in afwachting van eventueel hoger beroep.

13 January 2021
Twaalf maanden gevangenisstraf en twee jaar ontzegging rijbevoegdheid J.C. voor doodrijden moeder en kind

Willemstad – Het Gerecht in eerste aanleg heeft op 13 januari 2021 de verdachte J.C. conform de eis van het openbaar ministerie veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor een periode van twee jaar. Het Gerecht acht het wettig en overtuigend bewezen dat op 16 augustus 2019 door schuld van de verdachte een jonge moeder en haar baby bij een verkeersongeval op de Helmin Magno Wiels Boulevard zijn komen te overlijden.

Naar het oordeel van het Gerecht heeft de verdachte zeer onvoorzichtig gereden door met een aanzienlijk hogere snelheid dan daar is toegestaan door rood licht te rijden en niet te remmen voor de voetganger die even verderop met haar kind in de armen overstak, waardoor een aanrijding met hen is ontstaan. Het Gerecht heeft dit vastgesteld op basis van het onderzoek door de politie, verklaringen van getuigen, informatie van de forensisch patholoog en de eigen verklaringen van de verdachte. De verweren van de verdediging, dat de verdachte niet te hard reed, door oranje is gereden en dat het slachtoffer zelf onvoorzichtig is geweest, worden door het Gerecht verworpen. Het wordt door het Gerecht de verdachte zwaar aangerekend dat hij zijn verantwoordelijkheid als verkeersdeelnemer met fatale gevolgen heeft verwaarloosd. Het ongeval heeft niet alleen op de familie van det slachtoffers grote impact gehad, maar ook op de verschillende getuigen en de verdachte en zijn familie. De verdachte zal voor de rest van zijn leven moeten leven met de omstandigheid dat hij, door zijn rijgedrag, twee jongen mensen het leven heeft benomen.

Bij de bepaling van de straf heeft het Gerecht gekeken naar de oriëntatiepunten die de strafrechters gebruiken bij dit soort zaken. Het Gerecht heeft strafverhogend laten meewegen dat het hier niet om één maar twee slachtoffers gaat en dat de verdachte niet heeft erkend dat hij fouten heeft gemaakt, maar de schuld van het ongeval bij het slachtoffer legt.

Lees hier het vonnis

ARCHIEF

Wilhelminaplein 4, Willemstad, Curacao
Algemeen telefoonnr: + (5999) 463 4111

Gemeenschappelijk Hof van Justitie
van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en
van Bonaire, Sint Eustatius en Saba
content©GHJ, design©passaatdesign.com, developed by SPIN